Skip to main content

Kontakt os for mere information på 87 42 51 00

Scapula Alata - Englevinge

Scapula Alata

Hvor lang tid tager det?

Hvis det drejer sig om nervebetændelse, tager det som regel 11 måneder i gennemsnit efter påbegyndt behandling, at nå i mål. Men man kan både arbejde og dyrke sport og andre fritidsaktiviteter med ortosen – også kaldet brace – der skal bæres i døgnets aktive timer. 

Bandagist Centret har været aktør i behandling af Scapula Alata, siden det for alvor blev indledt på Regionshospitalet Viborg i 1992.

Vi har derfor i samarbejde med læger og fysioterapeuter på Viborg Sygehus, udviklet både brace og afstøbningsteknik. Desuden bliver vore bandagister løbende uddannet og videreuddannet i afstøbningsteknik og fremstilling af brace. Det er særdeles vigtigt, da teknikken skal udføres korrekt, for at en brace overhovedet fungerer.

Hos Bandagist Centret har vi valgt, at denne specifikke ekspertise bliver varetaget af nogle få specialister. Derfor er det vore bandagister i Aarhus, Aalborg og Viborg, som varetager Scapula Alata og brace.

Har jeg Scapula Alata?

Hvis du har en formodning om, du har fået Scapula Alata, er du velkommen til at kontakte Bandagist Centret. Alternativt kan du få en henvisning fra egen læge til enten Regionshospitalet Viborg, Ålborg Universitetshospital eller Vejle Sygehus under Sygehus Lillebælt.

Du har desuden mulighed for at kontakte Skulderklinikken Viborg. Dog skal du være opmærksom på, det vil være brugerbetalt behandling, hvis du ikke er dækket af en sundhedsforsikring.

Scapula Alata: Vi har erfaring med mere end 2000 brace-behandlinger

Scapula Alata er kendetegnet ved, at skulderbladet vinger bagud. Derfor kan svært og nogle gange smertefuldt at løfte armen over skulderniveau samt fremad og til siden. 

Det opstår ofte pludseligt og debuterer ofte med kraftige smerter i skulder, nakke eller arm, der forsvinder igen efter få dage. Efter nogen tid vil det være svært at løfte armen (oftest højre), og skulderbladet vinger bagud. Ofte skyldes problemet en spontan opstået nervebetændelse (i N. Thoracicus Longus). Denne styrer musklen (m. Serratus Anterior), der holder skulderbladet ind til kroppen. Da nerven ikke fungerer, som den skal, vil musklen heller ikke fungere, som den skal. 

I de fleste tilfælde kan dette dog kureres med en behandling, der sigter mod at bringe skulderbladet tilbage til normal stilling.

Dette gør vi ved hjælp af en skulderbandage – en såkaldt brace. Bracens opgave er at holde skulderbladet i sin naturlige position, hvorved musklerne omkring dette kan blive positioneret i hvileposition. Samtidig med bracen vil fysioterapeuten instruere i specifikke genoptræningsøvelser, som dagligt skal foretages hjemme.

Disse øvelser skal sikre, at musklerne igen kan blive stabiliseret og styre skulderbladet, mens nerven reetablerer sig, så man på sigt helt kan undvære bracen.  

Kontakt os for mere information på 87 42 51 00