A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

Ortoser i lycramateriale

Sensor dynamiske ortoser (SDO) eller Dynamic Movement ortoser (DMO) er en ortosetype som specielt egner sig til personer, som lider af neurologiske sygdomme såsom cerebral parese, sklerose og følgevirkninger efter blødninger eller blodpropper i hjernen. Ortosen er kropsnær, men tillader bevægelsesfrihed, så man fortsat kan være mobil.

 

Ortosen som laves i et specielt stof, der indeholder lycra bygges op af flere lag stof, som syes sammen med specielle syninger. Ved at udnytte stoffets egenskaber på forskellig vis opnår man den ønskede virkning af ortosen, som dermed kan tilpasses individuelt til den enkelte bruger.

 

Ortosen er fremstillet således, at den yder et konstant tryk mod kroppen. Personer med unormal spænding i musklerne kan på grund af ortosens specielle form og materiale få bedre kontrol over deres bevægelser takket være proprioceptiv stimulering/feedback. Med en forbedret holdning og stabilitet samt reduktion af ufrivillige bevægelser kan de funktionelle færdigheder forbedres.


Ortoserne kan bruges af personer i alle aldersgrupper. De findes som handsker, ærmer, strømper, bukser samt som heldragter med henholdsvis korte og lange ærmer og ben. I et tæt samarbejde bandagisten bestemmes, hvilken dynamisk ortose der er behov for, samt hvilke egenskaber ortosen skal have. Man er altid velkommen til at kontakte os for at få en vurdering.

  

I videoerne nedenfor kan du se et eksempel på en 2 årigt dreng med Cerebral Parese med spastisk tetraplegi med og uden dragt.

 

Han har dragten på i de vågne timer i børnehaven og har den på mellem 6 og 10 timer pr dag. 

 

 

Følgende er skrevet af fysioterapeuterne omkring ham.

 

Vi oplever, at den i høj grad fremmer hans core stability, og dermed gør ham bedre i stand til at bruge arme og hænder målrettet. På videoklippet (1) kan man se, hvordan han uden dragten dingler i kroppen og knytter hænderne – han kan ikke åbne hænderne og gribe om det legetøj han præsenteres for. Med dragten på (2) bliver kropsstammen rolig, og Mikkel bliver i stand til at håndtere legetøjet.

 

Det er indlysende vigtigt i forhold til at kunne lege, at han kan bruge sine hænder – og set i et lidt bredere perspektiv er det afgørende for hans evne til at kunne anvende kommunikationsudstyr. Hans kommunikation og indlæring er helt afhængig af hans hånd/arm funktion, så SDO dragten er blevet et vigtigt led i en langsigtet planlægning omkring udvikling af hans kognitive funktioner. Lige nu handler det om at kunne ramme en 01-kontakt og dermed aktivere forskellige skærmbilleder på en computer.

 

Der er bred enighed om, at dragten har afgjort positiv virkning på hans funktionsniveau. Både pædagoger, forældre, terapeuter og sagsbehandler ser tydelig forskel på ham med og uden dragt.

 

Virkningen monitoreres tæt af personalet i børnehaven i samarbejde med terapeuten fra IKH, (Institut for Kommunikation og Handicap)

 

 

 


   Få vores brochurer

Frit leverandørvalg

Vælg med omtanke!

Powered by Søgaard & Co