A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

FES - Neurotronic Solutions

FES er et intelligent Funktionel Elektronisk Stimulation system, hvilket betyder, at det anvender elektrisk strøm til aktivering af nerver.

 

Hos alle de systemer vi anvender, sidder elektroderne direkte på underbenet. Disse elektroder sender lavfrekvente elektriske impulser til den nerve, der får foden til at bevæge sig opad, fuldstændig som hvis det var et almindeligt gangmønster.

 

FES systemet består bl.a. af en sensor, som analyserer bevægelse i dine ben og fødder. Når den registrerer, at der tages et skridt, sender den automatisk et blidt elektrisk signal til din peroneusnerve. Dette får tæerne til at løfte sig og foden til at bøje sig i takt med de naturlige skridt. Resultatet er en blød, mere naturlig og sikrere gang.

 

 

 

 

FES kan afhjælpe dropfod

Traditionelt behandles dropfod med skinner ved hjælp af en ankel/fodortose (AFO). Denne passive afhjælpning af dropfoden fremmer ikke aktivt brug af neuromuskulære systemer og begrænser også anklens mulighed for bevægelse. Nogen kan også opleve, at skinnnerne skaber områder med tryk og muskelatrofi.

 

FES kan erstatte den traditionelle AFO og påvirke en persons eksisterende nervebaner og muskler. Vi kan tilbyde flere typer FES stimulatorer, der er målrettet til at gå ind og stimulerer nerverne til de muskler, der hjælper med til at løfte din fod.

 

FES bæres direkte på benet. Fordi det ikke er implanteret under huden, er der ingen kirurgi involveret. En særlig fleksibel manchet holder systemet komfortabelt på plads, hvor den kan bæres diskret under det meste tøj.

 

Målgruppe

Den primære målgruppe er børn og voksne, der har dropfod som følge af centrale skader. F.eks.

 

Multipel sklerose (MS)
Slagtilfælde (CVA)
Cerebral parese (CP)
Ufuldstændige Rygmarvsskader
Traumatisk hjerneskade (TBI)

 

Derudover er det vigtigt at kunne håndtere daglig brug, f.eks. bytte eller rengøre elektroder

 

Dropfod som følge af følgende perifere nervesystemssygdomme vil ikke drage fordel af FES. F.eks.

 

Sekundære komplikationer i ryg, hofte eller knæ
Traumatiske ulykker til benet
Iskias
Perifer neuropati
Spinal stenose
Post-polio syndrom
Guillain-Barre

Personer med pacemakere, der har metal indopereret i benet eller som lider af krampeanfald / epilepsi bør ikke bruge FES uden lægens tilladelse.

 

Brug af FES

I begyndelsen er det almindeligt at opleve træthed i musklerne med FES. I de fleste tilfælde er den muskel, der hæver og sænker benet atrofieret (svundet ind) på grund af inaktivitet. Mange patienter fortæller, at deres benmuskler hurtigt, bliver stærkere, og de er i stand til at bruge FES på regelmæssig basis.

 

Mens musklernes styrke og ganghastighed forbedres, er patienterne nødt til at vende tilbage til bandagisten, for at få deres FES System justeret. Dette sker almindeligvis efter ca. en uge og derefter en måned efter startanvendelse af FES. Efter dette er det normalt ikke nødvendig for patienter at vende tilbage for yderligere tilpasninger.

 

FES til børn

FES kan være det ideelle rehabiliteringsværktøj til børn med dropfod. Som et alternativ til de traditionelle skinner, tilkobler den pædiatriske FES eksisterende nervebaner og muskler, og stimulerer nervebaner til at løfte foden på det rigtige tidspunkt under gang, og fremmer dermed et mere naturligt, effektivt og sikkert gangmønster.

 

FES kan give børnene frihed til at gå med eller uden fodtøj, op og ned ad trapper. Den aktive muskelkontraktion frembragt med FES resulterer i et mere effektivt, kontrolleret og afbalanceret gangmønster.

 

En FES-brugers historie

Ejnar Callesen

 

Ejnar har i over 15 år været afhængig af en helbensortose, en ankel-fod-ortose samt specialsyet ortopædiske sko. Han har haft dårlig blodomløb, som resulterede i blå/lilla tæer og uro i benene. At rejse sig fra en stol uden krykker har været umuligt og krykkerne har været en tro følgesvend, hver gang han skulle bevæge sig rundt.

 

I 2016 blev han tilset af Bandagist-Centrets specialister på FES for at teste om en Bioness FES-manchet kunne hjælpe ham. Det virkede over alt forventning og i januar 2017 modtog Ejnar en Bioness 300 til venstre ben og blev dermed fri for ankel-fod-ortosen. FES’en virkede og Ejnar kunne hurtig mærke at musklerne nu blev brugt aktivt.

 

I maj 2017 har Ejnar yderligere fået en Bioness 300 plus (dvs. inkl. lårmanchet) til sit højre ben.

 

I dag er Ejnar fri for passiv fastlåsning af begge ben med ortoser, specialsyet ortopædiske sko samt går kun med krykker udenfor som ekstra sikkerhed.

 

Ejnars muskler arbejder nu aktivt med og han må jævnligt justere FES-manchettens omfang, da musklerne vokser. Han oplever ikke længere dårlig blodomløb og tæerne har nu altid den rigtige farve.

 

”Det er en stor lettelse på mange områder – bare det at kunne købe sko i almindelige skobutikker er rigtig dejligt”, udtaler Ejnar. Han kan nu selv rejse sig fra en stol uden andre hjælpemidler end FES og han er for nyligt begyndt at kunne gå på løbebåndet hos fysioterapeuten. Det er også blevet meget lettere at komme ind/ud af bilen og selvom han nu også selv kan gøre flere ting som f.eks. at støvsuge, så tager han også gerne det med.

 

På Videoen nedenfor ses Ejnar gående med begge FES-systemer tændt til kontrollen få uger efter at han havde fået udleveret Bioness 300 plus sættet til højre ben.

 

 

 

 

Powered by Søgaard & Co