A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

Tid til eftertanke

Helen Lykke-Møller er 68 år, tidligere leder af Aarhus Kunstbygning, og nu en aktiv pensionist med stadig mange kunstprojekter i luften.

 

Helen har været ramt af kræft to gange men er kommet godt igennem sygdommen begge gange. Senest blev hun ramt af brystkræft og fik i 1995 fjernet sit ene bryst.

 

- I de første mange år efter min operation, gik jeg ikke med bh. Bluserne var stadig løse og man kunne smide et tørklæde hen over, så man ikke kunne se det. Jeg kunne simpelthen ikke overskue, at proteserne dengang var tunge og kluntede, og hvis jeg spillede tennis, var jeg ved at koge over. I dag er proteserne meget bedre. Proteserne kan i dag lede sveden væk, og samtidig er tøjet blevet mere kropsnært, så nu er det nærmest en nødvendighed at have protese på.

 

I september og oktober måned sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på brystkræft med kampagnen Støt Brysterne. Hver år rammes 4.700 kvinder af brystkræft, og for Helen giver kampagnen anledning til at tale om de tanker, som både syge og pårørende kan have i forbindelse med sygdommen.

 

- Det er utrolig barskt at få kræft. Jeg hører mange, som fortæller, at deres venner falder fra, når de ikke rigtig ved, hvad de skal sige og ikke kan klare det, fordi det er for svært. Og det kan kampagnen være med til at sætte fokus på. I Danmark har vi meget svært ved at tale om sygdom, liv og død.

 

Hun fortsætter:

 

- Jeg har valgt at være fuldstændig åben omkring min sygdom. Og jeg har lært, at det er utroligt vigtigt at have gode venner og mennesker omkring sig, som man kan snakke med i stedet for at lukke sig inde. Alle, som får en kræftdiagnose, oplever at have eksistentielle diskussioner med sig selv.

 

- Jeg tror, at det betyder rigtig meget for mange, at der er fokus på brystkræft i disse måneder, fordi man kan tale om det og have et fællesskab omkring det. Mange brystkræftramte og pårørende har brug for, at der er fokus på det.

 

Faktaboks

Hvert år bliver ca. 4.700 danske kvinder ramt af brystkræft.

 

Sygdommen rammer oftest kvinder over 60 år.

 

Hvert år dør ca. 1.200 kvinder af brystkræft.

 

54.000 kvinder lever med sygdommen.

 

Kilde: Kræftens bekæmpelse

 

 

 

 


Brystopereret?

Få vores brochure

Patientforeninger

Her finder du links til Kræftens Bekæmpelse og andre fora for brystopererede.

Powered by Søgaard & Co