A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

Flyt glaskugler med fødderne!

Smerter i fødder, ben og knæ er et stigende problem i den vestlige verden. Fødderne er kroppens fundament, og de kræver opmærksomhed og pleje, hvis de skal fungere optimalt hele livet. Der er flere årsager til, at flere og flere får problemer med smerter og ømme fødder og knæ. Særligt i storbyerne, hvor vi går på beton og asfalt hele dagen, er problemet kendt. Det hårde monotone underlag er stressende for fødder og krop, særligt hvis vi ikke har det rigtige fodtøj på. Foden bliver overbelastet og fodskellettet stresset, når underlaget er hårdt, og det er derfor vigtigt, at man finder en sko, som støtter foden optimalt.

 

Skomager Arne Zacho fra Bandagist-Centret i Aarhus giver en række gode råd til, hvordan man kan holde sine fødder sunde og raske. Han opfordrer først og fremmest til, at man prioriterer funktionalitet over æstetik. En af de største syndere i dag er de masseproducerede sko i dårlige materialer. Det er vigtigt for fodens velvære, at skoen fikserer foden, at har den rigtige pasform, og at den er lavet i et godt og åndbart materiale. Udtrådte slidte gummisko eller høje stilethæle er usunde og kan på lang sigt ødelægge dine fødder, fortæller han. Et tegn på, at du belaster foden forkert kan fx være hård hud. Arne Zachos råd er, at man lærer at lytte til sine fødder, for der er mange ting, du selv kan gøre, for at forebygge smerter eller fodproblemer. I dag findes der også et stort sortiment af fodtøj, hvor der fra fabrikantens side er lavet plads til individuelle indlæg, som kan forebygge skader og smerter i fodregionen.

 

Som barn var Arne Zacho platfodet, og hans fysioterapeut gav ham derfor besked på at flytte glaskugler med fødderne, når han så børnefjernsyn om aftenen. Øvelsen gik ud på at flytte små glaskugler fra et kar til et andet med fødderne. Lege og øvelser som denne er rigtig gode til at holde fødderne aktive og holde muskulaturen i foden i gang. Det er vigtigt, at man træner fødderne aktivt igennem hele livet, siger Arne og tilføjer, at et andet godt råd er, at gå barfodet, når det lader sig gøre. Det træner foden optimalt at bevæge sig på bare fødder og gerne i forskelligartet terræn. Smerter i fodled, underben og knæ kan langt hen ad vejen afhjælpes ved at holde fodens muskler og led i gang. 

 

5 gode råd til sunde fødder

Gå barfodet - gerne i forskelligt terræn
Invester i gode sko, som støtter foden optimalt
Køb sko, hvor der er plads til individuelle indlæg
Hold dine fødder aktive ved leg og øvelser
Lyt til dine fødder


 

Powered by Søgaard & Co