A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

Såret soldat fik osseointegreret benprotese

John Mattias Nielsen er 33 år og blev i 2007 skadet af en pansermine, da han som udstationeret soldat i Afghanistan påkørte en mine under patrulje. John Mattias førte forreste køretøj, og da panserminen sprang i venstre side af vejen blev begge hans ben skadet. Han blev straks fløjet til Camp Bastions felthospital, men hans venstre ben var uredeligt.

 

På felthospitalet i Camp Bastion blev John Mattias amputeret lige over knæet. Men på grund af infektioner og komplikationer måtte lårbensstumpen afkortes adskillige gange, da han vendte hjem til Danmark. Og da han endelig fik mulighed for at få en hylsterprotese, var lårbensstumpen meget kort. Det betød, at protesen aldrig kom til at fungere optimalt, og at den blev til stor gene i John Mattias hverdag.
 

John Mattias kontaktede selv sygehusvæsnet, da han igennem en god ven havde hørt om osseointegration. På daværende tidpunkt havde Bandagist-Centret netop indgået en aftale med Aarhus Universitetshospital om, at forsøge osseointegration på ti personer i Danmark. John Mattias blev således en af de første tre osseointegrede patienter i Danmark.
 

Osseointegrerede benproteser adskiller sig fra andre benproteser ved, at protesen fastgøres i lårbensknoglen. Dette kræver to operationer med seks måneders mellemrum, hvorefter den indopererede forlængelsesdel er klar til at blive forsynet med en protese. Herefter følger et genoptræningsprogram, hvor knogle og protese gradvist belastes.
 

For John Mattias var det, det helt rigtige valg af forsøge sig med den osseointererede protese.

- Før syntes jeg, at min protese var en hindring. Når jeg kom hjem fra arbejde, fik jeg hurtigst muligt protesen af og kom over i kørestolen. I dag er det kørestolen, som er en hindring, fortæller John Mattias.
 

John Mattias arbejder stadig i forsvaret, og han er nu forsyninghjælper på Holstebro Kasserne, hvor han har en aktiv hverdag.

- Selvom jeg stadig ikke kan gå lange distancer, har jeg med den nye protese, ikke de samme smerter længere. Jeg går mere naturligt og kan gå de samme distancer uden store smerter, fortæller han.

 

 

 

Powered by Søgaard & Co