A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

Revolutionerende teknologi - 9.10.2013

3D-printere kan vise sig at være gennembrudsteknologi på proteseområdet.

De nye 3D-printere bruges allerede nu flere steder i medicoindustrien til at udvikle prototyper til katetre og andet medicinsk udstyr.

 

Med den nye teknologi er der ikke langt fra idé til prototype, og teknologien gør det både hurtigere og billigere at udvikle nye produkter.

 

Der findes flere forskellige 3D-printerteknologier på markedet. Fælles for dem alle er, at man først laver en 3D-tegning i computeren. Designet sendes herefter elektronisk til 3D-printeren, som printer designet i det valgte materiale, som kan være alt fra gummi og silikone til gips og sukker.

 

Produktet printes ved en lag på lag-proces, hvor printeren frigør ét ultratyndt lag materiale ad gangen. Platformen under printet bevæger sig frem og tilbage, imens dysen bevæger sig fra højre til venstre. Hver gang et lag er printet, sænker platformen sig, så dysen kan printe næste lag.

 

Der er dog stadig et stykke vej før 3D-teknologien kan anvendes til ’rigtige’ proteser. Printerne kan nemlig kun printe i homogent materiale, og en benprotese, som skal være stærk nok til at holde en menneskekrop, har fx brug for afstivere. Men brancefolk spår, at teknologien kan blive revolutionerende, hvis det bliver muligt at lave tilstrækkeligt stærke protesekomponenter og kombinationer i stedet for et homogent print.
 

 

Kilde: MedWatch oktober 2013

 

 Tilbage
Powered by Søgaard & Co