A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

Hvad er brystkræft? - 1.10.2014

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder med ca. 4.800 nye tilfælde hvert år i Danmark. Antallet af nye tilfælde har været stigende gennem mange år.

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark. Brystkræft ses med stigende hyppighed fra 25-30 årsalderen, med størst hyppighed hos kvinder over 60 år. Årsagen er oftest ukendt, men en række faktorer øger risikoen for at udvikle brystkræft: arvelighed, kvindelige kønshormoner, alkohol, overvægt, hvornår man eventuelt føder, og hvornår man går i overgangsalder.

 

Det mest almindelige symptom på brystkræft er en knude i brystet. Andre symptomer kan være væske fra brystvorten, indtrækning i huden eller eksem på brystvorten. Nogle har forstørrede lymfeknuder i armhulen. Et sjældent symptom er betændelseslignende forandringer i brystet.

 

Diagnosen stilles på basis af en lægeundersøgelse af brystet, billedundersøgelser og en vævsprøve, og behandlingen afhænger af knudens størrelse og udbredelse, og om knuden er hormonfølsom og/eller er såkaldt HER2-positiv. Desuden har ens alder betydning for, hvilken behandling man bliver tilbudt.

 

Behandlingen er en operation, hvor man enten får fjernet en del af brystet (brystbevarende) eller hele brystet. 90 pct. får en efterbehandling, der kan bestå af en eller flere af følgende behandlinger: strålebehandling, kemoterapi, antihormonbehandling og eventuelt antistofbehandling. Efterbehandlingen nedsætter risikoen for, at sygdommen kommer igen.

 

Efter en operation findes der flere forskellige muligheder. Hvis brystet er helt eller delvist fjernet kan man få en brystprotese eller en delprotese, som kan erstatte det opererede bryst. Man også kan få rekonstrueret brystet ved hjælp af ens eget væv eller en indopereret protese.

 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

(http://www.cancer.dk/brystkraeft-mammacancer/diagnose-brystkraeft/)
 


Tilbage
Powered by Søgaard & Co