A+  A-  |  Udskriv  |  RSS  |  Login  |  Følg os  
 

Ny forskning om forbyggelse af lymfødem - 29.9.2014

Hvert år får flere end 50.000 mennesker diagnosen lymfødem. Lymfødem er en kronisk hævelse, som ofte opstår hos kvinder, som er blevet opereret for brystkræft og som har fået strålebehandling.

Lovende amerikanske studier viser, at fysisk aktivitet, styrketræning og kompressionsbehandling hver for sig kan være med til at påvirke udviklingen af lymfødem. Men ingen forskere har kombineret de tre ting. Det vil seniorforsker Susanne Oksbjerg Dalton fra Kræftens Bekæmpelse nu undersøge i et nyt studie. Hun vil undersøge, om en samlet indsats kan forbygge udviklingen af lymfødem.

 

Lymfødem kan være en invaliderende senfølge, som kan være svært hæmmende i hverdagen, og som i de sværeste tilfælde kan gøre en person uarbejdsdygtig. Lymfødem er en kronisk hævelse, der består af lymfevæske. Lymfødem opstår, når kroppens lymfekar beskadiges, og lymfevæsken løber ud i vævet, som efterfølgende hæver op.

 

Susanne Oksbjerg Dalton går i gang med forskningsprojektet i januar 2015, hvor 158 brystopererede kvinder fra Rigshospitalet og Herlev Hospital deltager i undersøgelsen. Det er brystkirurger og fysioterapeuter, der står bag det program, som kvinderne skal deltage i. Programmet består af styrke- og konditionstræning, strækøvelser og tidlig kompressionsbehandling.

 

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

http://www.cancer.dk/nyheder/forskning-i-forebyggelse-af-lymfoedem/ Tilbage
Powered by Søgaard & Co